Frequently Asked Questions (FAQ)
Frequently Asked Questions (FAQ)
ADE | Air Data Europe |
UAV | Unmanned Aerial Vehicle |
UAS | Unmanned Aircraft System |
RPAS | Remotely Piloted Aircraft System |
IL&T | Inspecitie Leefomgeving en Transport |
IMU | Inertial Measuring Unit |
Wij bieden onze services in principe aan in geheel West-Europa. Andere locaties zijn in overleg ook mogelijk.Voor onze huidige opdrachtgevers werken we voornamelijk in midden en zuid Nederland. We hebben ook ervaring met vluchten in Belgie Duitsland en Frankrijk. Via onze (verplichte) contacten met verschillende luchtvaartinstanties zijn we altijd op de hoogte van actuele beperkingen m.b.t. bepaalde gebieden waarvoor permanente of tijdelijke vliegbeperkingen gelden.
Wanneer voor een opdrachtgever een vlucht gewenst is, kan dit in de meeste gevallen binnen 10 dagen uitgevoerd worden. Deze voorbereidingsperiode is nodig om aan alle wettelijke eisen te voldoen. Dit betreft met name de afstemming van het vluchtplan met luchtvaartinstanties, testen van materieel en verkenning van de beoogde locatie (middels o.a. een testvlucht). Wanneer voor de eerste keer boven een gebied gevlogen wordt is 1 a 2 weken extra voorbereiding nodig voor de vereiste toestemming.
Wij verzorgen vluchten op alle gewenste tijden en dagen, dus ook in de avond, s’nachts en in het weekend.
Sommige vluchten zijn strikt aan een een tijdspad gebonden (bijvoorbeeld de monitoring van events). In die gevallen kunnen weersomstandigheden reden zijn voor (gedeeltelijk) aflasten van een vlucht. In Nederland kan in de praktijk ruim 75% van de tijd gevlogen worden (275 dagen per jaar). De kans op ongunstige weersomstandigheden laat zich echter meestal goed en ruim vooraf voorspellen. In de praktijk is de kans op aflasting (c.q. uitstel) daarom minder dan 10%.
De CO2 uitstoot door inzet van de Orbiter is 7,25 kg CO2 per vlieguur (daarbij zijn alle bijkomende processen zoals transport en productie meegeteld). De CO2 uitstoot door inzet van ons systeem (de Orbiter)is daarmee ruim 99% lager ten opzicht van de traditionele inzet van helikopters of kleine vliegtuigen. Dat scheelt bij een gemiddelde vlucht van 8 uur ruim 6.300 kg CO2 uitstoot!
Toepassing van de RPAS systemen van ADE levert (afhankelijk van het type missie) een kostenbesparing op van 60 tot 80% in vergelijking met de traditionele inzet van helikopters of kleine vliegtuigen. Dit komt doordat geen hoge brandstof- en onderhoudskosten hoeven te worden doorberekend. Onze toestellen verbruiken slechts een minimale hoeveelheid energie (elektriciteit) en vergen nauwelijks onderhoudskosten of -tijd.
Onze Orbiters kunnen 4 uur achtereen vliegen met een snelheid van 70 km/h en tot 100 km van het grondstation (op hoogten van 50 – 500 m). Onze toestellen kunnen indien gewenst daarmee een cirkel met een diameter van 200 km bestrijken. Door accuwissels en inzet van meerdere toestellen kunnen we 24/7 toezicht houden en oppervlakten in kaart brengen. Afhankelijk van de aard van de gewenste informatie kunnen stroken tot een breedte van 500 meter tegelijk in beeld gebracht worden. Wanneer hogere resolutie beelden vereist zijn wordt lager gevlogen en worden smallere stroken in beeld / in kaart gebracht.
De Orbiter 2b heeft geen specifieke infrastructuur nodig voor opstijgen of landen. Dit toestel wordt gelanceerd met een pneumatisch katapult systeem en landt aan een parachute. Voor het lanceren is daarom slechts een zeer beperkt gebied nodig waar geen hoge obstakels staan. De landing vindt plaats d.m.v. de parachute die aan boord is van het toestel. Deze klapt uit op commando van de boordcomputer, die weet waar het toestel moet landen en rekening houdt met de vlieghoogte en heersende wind. Het toestel kan landen met een nauwkeurigheid van tien meter t.o.v. de gewenste plek.
Er zitten twee camera’s naast elkaar in de camerakop op de Orbiter 2b. De kop kan draaien en kantelen en dit wordt bestuurd vanaf het grondstation. Je kunt op de grond van camera switchen. Zodat je bijvoorbeeld in een schaduw kunt kijken. Maar ook bij zonsondergang kun je nog heel goed zien, zelfs met de kleurencamera. De beelden worden in het toestel opgeslagen en ook live doorgezonden naar het grond station. De kwaliteit van de kleurencamera is HD.
De parachute van de Orbiter 2b kan worden gebruikt voor een reguliere landing en een onverwacht event. Bij de normale parachute landing gaat de parachute op 125 meter boven de grond open. Over het algemeen landt het toestel dan binnen 10 meter van het gewenste punt.
In geval van breuk van de constructie van het vliegtuig komt de parachute automatisch naar buiten om zo de val te remmen.
De airbag onder de rompneus heeft als doel de camera te beschermen bij de landing.